roumeliotis

under armor

under armor

Carwiz

Jose Luis Mendilibar Tactical Analysis

underarmor
redwell

Με τον Βάσκο προπονητή, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, αναμένεται να πορευθεί για το επόμενο διάστημα ο Ολυμπιακός και αξίζει να δούμε πώς δούλεψε και τι έκανε τακτικά στην τελευταία του δουλειά που ήταν η Σεβίλλη από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Ας ρίξουμε μια ματιά στα συστήματα και τί ζήταγε από τους παίκτες του στο χορτάρι για να πάρουμε και μια γεύση από τα... προσεχώς στον Πειραιά.

Κατ' αρχήν κατέβαζε 4-4-2 και τη μετάλλαξή του το 4-4-1-1 ως βασικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι για δεκαετίες είχε ως "ευαγγέλιο" το 4-2-3-1. Στην Ανδαλουσία το έφερε περισσότερο στα μέτρα μιας ομάδας μεγαλύτερων... κυβικών από αυτές που δούλευε συνήθως για να παίξει κυριαρχικά και όχι... κλεφτοπόλεμο.

Μια κατανομή παικτών στο χορτάρι που επέτρεπε στους ποδοσφαιριστές των Σεβιγιάνων να κάνουν πράξη τις οδηγίες του προπονητή τους που ήταν πίεση από ψηλά σε όλο το εύρος του αγωνιστικού χώρου, ταχύτατη μετάβαση προς την επίθεση μετά από κλέψιμο, κυριαρχία αριθμητική και ποιοτική στα "φτερά" για να βγει σέντρα ακριβείας στην αντίπαλη περιοχή που θα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ποδοσφαιριστών της ομάδας του.

Με το 4-4-2 θέλει να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο και συμπαγές κέντρο με μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών για να είναι αποτελεσματικοί στην πρώτη φάση άμυνας και επίσης με πολύ ευνοϊκή κατανομή στο χορτάρι για να μπορεί να επιτεθεί φτάνοντας το συντομότερο δυνατό στις παρυφές της αντίπαλης περιοχής προς αναζήτηση του σέντερ φορ ή του περιφερειακού ή των ακραίων που θα συγκλίνουν προς τα μέσα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανασταλτική λειτουργία που κανένας δεν είναι αυτόνομος αλλά όλοι οι παίκτες υπηρετούν όσον αφορά τις κινήσεις τους αυτό το κόμπακτ σχήμα που ο ίδιος ο Βάσκος προπονητής θεωρεί ότι δεν μπορεί να διασπαστεί σε ροή αγώνα.

ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Χωρίς μπάλα, το βασικό χαρακτηριστικό που θέλει να έχει η ομάδα του είναι η πίεση σε όλο το γήπεδο. Αυτό με στόχο να ανακτήσει την κατοχή όσο το δυνατόν συντομότερα και να έχει περισσότερες επιλογές για να πιάσει στον... ύπνο τον αντίπαλο και να βγάλει "κόντρα" επίθεση. Γι' αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις θα δούμε τους επιθετικούς να πιέζουν ακόμα και τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Συνήθως όμως, δίνει κάποια τετραγωνικά στον αντίπαλο για να ανέβει και μετά να αρχίσει η αφόρητη πίεση στη μπάλα, προκειμένου σε περίπτωση ανάκτησης κατοχής να έχει χώρους να βγάλει την γρήγορη αντεπίθεση.

Στις υπόλοιπες αγωνιστικές καταστάσεις κατοχής μπάλας από τον αντίπαλο, όπως μια πίσω πάσα, μια διεκδικούμενη μπάλα ή ένας αντίπαλος που την υποδέχεται με φάτσα στον τερματοφύλακά του, η πίεση επιβάλλεται.

Στην περίπτωση μακρινής μπαλιάς του αντίπαλου από την άμυνά του στην επίθεση, ο Μεντιλίμπαρ απαιτεί από τις τρεις γραμμές στο 4-4-2 να επιστρέψουν στις ζώνες τους τους για να αποφύγουν να αφήσουν κενά και να ανακτήσουν την κατοχή σε δεύτερο χρόνο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Το 4-4-2 ή 4-4-1-1 που είδαμε να παίζει με τη Σεβίλλη, άσχετα αν δεν του βγήκε στην πορεία, δεν έχει μόνο χαρακτηριστικά πίεσης αλλά μπορεί να γίνει και επιθετικό και αποτελεσματικό. Πώς; Αν δεν βγει ο αιφνιδιασμός σε πρώτο χρόνο για μια γρήγορη επίθεση, οι τέσσερις της άμυνας ανεβαίνουν ψηλά, στο χώρο της μεσαίας γραμμής και όλοι οι υπόλοιποι πέριξ της αντίπαλης περιοχής. Με τη μπάλα στην κατοχή και την αμυντική τετράδα στο κέντρο, ξεκινά ένα ανελέητο πάσινγκ γκέιμ για να βρεθεί ο χώρος ή ο διάδρομος αν προτιμάτε για να περάσει η μπάλα είτε στους ακραίους για σέντρα, είτε απευθείας στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας.

Σε περίπτωση που ο αντίπαλος παρέχει χώρο και αμύνεται στο 1/3, η ιδέα είναι οι σέντερ μπακ ή οι πλάγιοι μπακ να βρουν τους συμπαίκτες τους ανάμεσα στις γραμμές. Αυτό συμβαίνει κυρίως χάρη στις κινήσεις υποστήριξης των πλάγιων μπακ, που δημιουργούν χώρο, τα γνωστά σε όλους μας όβερλαπς που λέμε ή ντουμπλαρίσματα αν προτιμάτε.

Τα σέντερ μπακ και τα φουλ μπακ όπως ο Ροντινέι που μπορεί να το υποστηρίξει αυτό, αναζητούν επίσης το ξεμαρκάρισμα στον κενό χώρο ή να τραβήξουν πάνω τους αντιπάλους και να απελευθερώσουν χώρο στους επιθετικούς. Δεν θα είναι περίεργο αν δούμε έναν σέντερ μπακ αφού κάνει κίνηση στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας και δεν υποδεχθεί κάποια σέντρα, να τραβιέται έξω ακόμα και στα άκρα της επίθεσης για να παρασύρει τον αντίπαλο αμυντικό και να ανοίξει χώρο στους εξτρέμ για να πατήσουν περιοχή.

Οι μπαλιές στην πλάτη της άμυνας ή σε έναν από τους δυο επιθετικούς είναι άλλες δυο επιλογές που χρησιμοποιεί ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για να ξεπεράσει τις πρώτες γραμμές πίεσης του αντιπάλου. Σε αυτές τις ενέργειες, επιδιώκει να κάνει τους αντίπαλους σέντερ μπακ να φύγουν από τη ζώνη τους και έτσι να δημιουργήσουν εσωτερικούς κενούς χώρους, χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δεύτερη και τρίτη δράση.

ΣΤΟΧΟΣ... Η ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η επίθεση των ομάδων του Μεντιλίμπαρ έχει στόχο να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όχι πάντως με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς το εύκολο θα ήταν η γιόμα. Κλέψιμο μπάλας σημαίνει ότι θα βρεις την αντίπαλη άμυνα σε ντεζαβαντάζ και τους επιθετικούς ή επιθετικογενείς σου παίκτες σε θέση πλεονεκτήματος, δηλαδή με ελεύθερο χώρο και κοντά στο αντίπαλο τέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μπάλα πηγαίνει στα άκρα, ενώ οι επιθετικοί και οι παίκτες της δεύτερης γραμμής σπεύδουν να γεμίσουν την αντίπαλη περιοχή.

Όταν αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που είναι καλά οργανωμένος πίσω, με διπλή ζώνη και όλα τα... καλούδια του "λεωφορείου" ή "ταμπουριού", τείνει στη συνέχεια να παίζει από τα άκρα και είναι προφανές αυτό καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα με πλάγια μπακ που κάνουν το όβερλαπ ή παίζουν ως εσωτερικοί για να τραβήξουν πάνω τους αμυνόμενους.

Από τη στιγμή που η ομάδα φτάσει στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, η προτεραιότητα είναι να βρει έναν ακραίο για να σεντράρει ακόμα και από πιο μεγάλες αποστάσεις. Γιατί το κάνει αυτό; Επειδή οι μακρινές σέντρες από παίκτες που έχουν την ακρίβεια, επιτρέπουν να γίνει εκμετάλλευση του χώρου πίσω από τα αντίπαλα σέντερ μπακ. Επίσης, οι σέντρες από πιο κοντά στην γραμμή της αντίπαλης περιοχής προσφέρουν περισσότερες επιλογές για one-touch τελείωμα και εδώ επίσης χρειάζεται ακρίβεια πάσας-σέντρας και ταχύτητα στο σουτ ή την κεφαλιά.

ΛΟΓΙΚΑ ΠΑΕΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ... ΞΗΛΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ

Το ρόστερ όπως είναι τώρα δομημένο στον Ολυμπιακό, επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε αν έστω ένα 30% αυτού εξυπηρετεί το ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τη Σεβίλλη.

Τα χαρακτηριστικά των παικτών, απέχουν πολύ για να δούμε και στον Πειραιά αυτό το 4-4-2 ή 4-4-1-1 αν προτιμάτε.

Αυτό σημαίνει δυο πράγματα... Ή ο Βάσκος τεχνικός θα αλλάξει ρότα και θα πάει στο κλασικό ισπανικό και πολυφορεμένο 4-2-3-1 ή θα πρέπει να έρθουν τουλάχιστον 10 παίκτες το καλοκαίρι στο Λιμάνι. Περιμένουμε να δούμε τί από τα δυο θα συμβεί...

all about house
casino loutrakiou

leptokariopoulos

Προβολή Αρχείου Αφιερώματα

12 σχόλια

  • ARIS
    ARIS Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 18:22 Σύνδεσμος σχολίου

    REDGOAL ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ.
    4-2-3-1 ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΥΠΟΥ ΕΙΜΠΑΡ ΚΑΙ 4-4-2 ΓΙΑ ΣΕΒΊΛΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.
    ΑΡΑ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΆΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΠΑΊΞΕΙ 4-4-2.
    ΑΝ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 9 ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΒΑΣΙΚΏΝ.
    ΥΓ REDGOAL ΕΙΧΕ Ο ΝΤΑΡΚΟ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ,ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΗ ΟΧΙ?

    REDGOAL: Είχε φίλε. Τέρμα δυνστό θες. Νικοπολίδη...

  • BD7
    BD7 Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 16:49 Σύνδεσμος σχολίου

    Πολύ ωραία ανάλυση. Ευχαριστούμε.
    Τώρα να πω τη γνώμη μου κι εγώ για το 4μηνο συμβόλαιο που λένε ότι θα υπογράψει.
    Καθαρά ποδοσφαιρικά δεν έχει και πολλή λογική. Ένας προπονητής που έχει στο μυαλό του ότι μπορεί να φύγει σε 4 μήνες, τι ακριβώς πλάνο θα κάνει για τη νέα χρονιά; γιατί κανονικά ένας προπονητής αυτό κανει. Δεν κοιτάει μόνο το τώρα (όταν έχει αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ).Καθαρά ... Ολυμπιακά ίσως έχει νόημα, με τόσους που αλλάζουν κάθε δίμηνο τρίμηνο βέβαια.

    Εγώ απλά εύχομαι να αλλάξει μυαλά η διοίκηση. Αυτό τίποτα άλλο. Από εκεί ξεκινάνε όλα.

  • Μπαρμπας
    Μπαρμπας Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2024 16:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Σέντρες ακριβείας μόνο Φορτουνης και Ροντινει κι αν ποιος αμυντικός θα ανάβει στο κέντρο ο μόνος που μπορεί να παίξει αυτό που θέλει από την άμυνα είναι ο Ροντινει.Εγω με τις λίγες γνώσεις που έχω ξέρω ότι οι Ισπανοί γενικά δίνουν στην προετοιμασία τους μεγάλο βάρος στην φυσική κατάσταση θέλουν παίχτες τρεχαλητζιδες για να μπορούν να πιέζουν ενενήντα λεπτά.Αν δεν δει την ομάδα δεν κάνει τις κινήσεις του το καλοκαίρι και δεν έχει όλους τους παίχτες του στην προετοιμασία δεν μπορείς να τον κρίνεις.Για φέτος ο καλός προπονητής βλέπει τι υλικό έχει και με βάση αυτό το υλικό επιλέγει πως θα παίξει.Αλλιως παίζει με το Μέσι αλλιώς με τον Μασούρα.Παντως είναι ένας έμπειρος και κυρίως κανονικός προπονητής εγώ τον θέλω μια τριετία για να δω τι μπορεί να κάνει.Αυτον τον εμπιστεύομαι να δοκιμάσει να δει τι μπορεί να κανει

  • Ache
    Ache Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 23:50 Σύνδεσμος σχολίου

    Τουλάχιστον θα αποκτήσουμε ξανά ενδιαφέρον να βλέπουμε την ομάδα γιατί με τον Καρβαλιάλ κοντέψαμε να το κόψουμε.
    Δεν λέω ότι θα πετάμε, απλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί ο Βάσκος αυτό το υλικό και αν θα μπορέσει να αλλάξει κάποια πράγματα προς το καλύτερο.

  • Σπύρος ΟΣΦΠ
    Σπύρος ΟΣΦΠ Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 23:44 Σύνδεσμος σχολίου

    αφού κ αυτός θα απολυθεί σύντομα....το έχουμε δει το έργο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια

  • Κωνσταντίνος Αναστασιάδης
    Κωνσταντίνος Αναστασιάδης Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 22:48 Σύνδεσμος σχολίου

    Όντως καλή ανάλυση κ πληροφορίες!!! Εύγε κ από μένα!!!

  • Spoonman
    Spoonman Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 22:09 Σύνδεσμος σχολίου

    Μολις καταλαβει ποσους περιπατητες εχουμε θα βαλει απλως τα κλαματα...

  • Πανοπουλος Γεωργιος
    Πανοπουλος Γεωργιος Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 20:59 Σύνδεσμος σχολίου

    Βαζεις δυσκολα κ Δραγανογλου.Τετοιο συστημα απαιτει σεντερ φορ κλασης και μεσοεπιθετικους γκολτζηδες,αμυντικους που να δαγκωνουν ολοι τους,και συνεχη κινηση αρα τρομερη φυσικη κατασταση.Τιποτα απο αυτα δεν εχουμε.
    Κατι πιο ευκολο να πιασει τα στανταρ του Καρ(ν)αβαλιο και του Ρετσου εχετε?

  • Αρης
    Αρης Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 20:33 Σύνδεσμος σχολίου

    μονο το redgoal τετοια αναλυση.ευγε

  • gavros aigio
    gavros aigio Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 20:30 Σύνδεσμος σχολίου

    ετσι οπως διαβασα την αναλυση μου θυμησε αρκετα τον τροπο που επαιζε ο βαλβερδε..κανω λαθος?

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

ΨΗΦΙΣΤΕ

Ο Ολυμπιακός με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εκτοξεύθηκε και παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, τι θεωρείτε πως πρέπει να κάνει το καλοκαίρι στις μεταγραφές;

SPORTBET.GR ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

προγνωστικά στοιχήματος

Με 1.90 στο κλάσικο, Μπριζ και G/G

Το κουπόνι της Κυριακής (19/05) περιέχει τρεις επιλογές από την αγωνιστική δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην ελληνική Super League, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό. Στη Serie A Ιταλίας, η Μόντσα...

Read more

Επιλογές με γκολ 1.78, 1.83 και 1.93

Το κουπόνι του Σαββάτου (18/05) περιλαμβάνει τρεις επιλογές από την αγωνιστική δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στη Serie A Ιταλίας, η Λέτσε υποδέχεται την Αταλάντα. Στη Bundesliga Γερμανίας, η Ουνιόν Βερολίνου...

Read more

Δύο G/G και πορτογαλικό Cοmbο 3.05

Το κουπόνι της Παρασκευής (17/05) περιέχει τρεις επιλογές από την αγωνιστική δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στη Serie A Ιταλίας, η Φιορεντίνα υποδέχεται τη Νάπολι. Στην Primeira Liga Πορτογαλίας, η Ρίο...

Read more
Διαβάστε επίσης

Νέο διετές συμβόλαιο σε Ελ Καμπί

Ο Ολυμπιακός και ο Αγιούμπ Ελ Καμπί συμφώνησαν το περασμένο...

«Να μείνω στον Ολυμπιακό για χρόνια»

Μια χορταστική συνέντευξη παραχώρησε στο "Sport TV" ο Τσικίνιο όπου...

Με κατοστάρα 68-100 πρόκριση επί ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός καθάροσε άνετα την ΑΕΚ στα Άνω Λιόσια με...